Renovatiepremie blijft premie en wordt geen belastingvermindering

"Premie beter spreiden in tijd” 

De renovatiepremie wordt dan toch niet gefiscaliseerd. De plannen om te werken met een belastingvermindering zijn opgeborgen. De premie blijft bestaan, maar wordt hervormd. Het plafond blijft ook op 10.000 euro liggen, maar voortaan zullen wel twee aparte aanvragen nodig zijn. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) vrijdag bekendgemaakt.

Met de renovatiepremie kunnen mensen een premie krijgen voor verbouwingen. Afhankelijk van hun inkomen kon de premie oplopen tot 30 procent van hun investering, met een maximum van 10.000 euro. Minister van Wonen Liesbeth Homans wilde de premie omvormen door te werken met een belastingvermindering, gespreid over drie jaar. "Maar omdat mensen die geen belastingen betalen op die manier geen premie zouden krijgen, hebben we beslist toch niet te kiezen voor fiscalisering", aldus minister Homans.

Nieuwigheden

Het blijft dus een premie en ook het plafond van 10.000 euro blijft behouden. Wel zullen voortaan twee aanvragen moeten ingediend worden. Tussen die twee aanvragen moet er minstens één jaar en maximaal twee jaar zitten. De renovatiewerken die in aanmerking komen voor de premie, worden gegroepeerd in vier (in plaats van zes) categorieën. Per categorie ligt de lat op maximum 2.500 euro. Mensen met een laag inkomen (lager dan 29.000 euro) hebben wel recht op een hogere premie per categorie. 

Vlaams minister Homans benadrukt dat het niet gaat om een besparing. "Dit is geen besparing. Het bedrag van 10.000 euro blijft behouden. Het is wel een financiële optimalisatie, maar dat heb ik ook altijd gezegd. Door het nieuwe systeem zullen we komen tot een betere spreiding in de tijd. Maar als ik had willen besparen, had ik het maximumbedrag op 5.000 euro gelegd in plaats van 10.000 euro."

(bron: Belga)


Par Admin le 3 juil. 2015, 13:39

Commentaires

Envoyez votre commentaire

S'il vous plaît corriger les erreurs suivantes