Grootte, ligging en kostprijs. Dat zijn de drie belangrijkste factoren die de meeste mensen afwegen bij hun zoektocht naar een appartement. Maar er zijn nog heel wat andere elementen die je best ook in acht neemt. Hoe de andere eigenaars zijn, bijvoorbeeld. En de algemene staat van het gebouw, het dak en de leidingen. En hoe zit het nu juist met de financiële toestand van het gebouw? Als je het appartement koopt, word je immers mede-eigenaar, en zijn er dus enkele aandachtspunten die je best niet over het hoofd ziet. Sinds 1 september 2010 is je tussenpersoon - notaris of makelaar - verplicht je een algemeen informatiepakket met de kapitaalsituatie en vergaderverslagen te bezorgen, maar toch ga je zelf best ook op onderzoek uit.

De financiële toestand van het gebouw

Veel (oudere) gebouwen leggen een reservekapitaal aan om verwachte investeringen te dekken. Als dit niet het geval is, dan mag je je vragen stellen bij het meerjarenbeleid van de vereniging van mede-eigenaars. Oude gebouwen moeten immers voldoen aan Europese richtlijnen en de investeringsbedragen die hiermee gepaard gaan, zijn vaak aanzienlijk. Het is natuurlijk ook gewoon verstandig om een reservepotje aan te leggen. Onderzoek of alle mede-eigenaars hun aandeel in het werk- en reservekapitaal wel degelijk betalen. Als zij dit niet doen, moeten de andere eigenaars dit immers bijpassen, en de bedragen kunnen snel oplopen.

Lees zeker de statuten er op na. Je vindt er de verdeling van algemene kosten en de verdeelsleutels die gehanteerd worden. Een appartement kopen betekent immers dat je akkoord gaat met de statuten, en dan is het te laat om ze aan te vechten.

De syndicus is je aanspreekpunt

Als je een appartement koopt, dan wordt de syndicus je administratief en technisch aanspreekpunt. Zoek op voorhand uit of de syndicus een professional is of een mede-eigenaar. Werkt de vereniging van mede-eigenaars met een professionele syndicus? Zoek dan uit of hij is aangesloten bij het Beroepsinstituut Van Vastgoedmakelaars. Dan weet je in ieder geval dat hij voldoet aan strenge voorschriften en voldoende geschoold is. Een goede syndicus volgt de bepalingen van de wet, organiseert jaarlijks een algemene vergadering en houdt een duidelijke boekhouding bij.

Loeren er investeringen om de hoek

Je achterhaalt best of de vereniging van mede-eigenaars reeds over toekomstige investeringen heeft beslist. Via een wettelijke kostenverdeling tussen jezelf en de verkopende eigenaar, kan een deel van deze investering immers op jouw dak terecht komen. Ook een deel van de lopende kosten kunnen nog bovenop de aankoopsom komen. Informeer je dus op voorhand, zodat je niet met onvoorziene kosten opgezadeld wordt.

(Bron: Bouw en Wonen)


Admin 29 Haz 2015, 11:00 ÖÖ

piet
dit is correct
22.09.2015 16:07:57
Luke Vanhollebeke
Dit is een geweldig artikel om even bij stil te staan. Het is inderdaad goed belangrijk om uit je doppen te kijken bij de aankoop van een appartement, want er komt zoveel bij kijken. Een goede makelaar licht je natuurlijk ook uitvoerig in van het reilen en zeilen. Maar als koper moet je ook goed op de hoogte zijn van waar je mee bezig bent!
22.09.2015 16:07:58
Sandra
Toen ik mijn appartement kocht, ben ik hierover ingelicht door de verantwoordelijke bij immo Qualitas. Dit heeft me toch geholpen bij het nemen van de beslissing. Bedankt hiervoor! @Luke: Je kan niet altijd als koper weten waarin je terechtkomt, soms moet je gewoon worden bijgestaan door professionals met genoeg ervaring om je te begeleiden zodat je op de hoogte wordt gebracht. :)
22.09.2015 16:07:58